Image Map
Grupul de Acțiune Locală COLINELE PRAHOVEI – Sediu : sat Floreşti, comuna Floreşti, str.Principală, nr.604A, cod postal 107255, judeţul  Prahova; Telefon / fax 0244.362.145, www.colineleprahovei.ro, E-mail [email protected]

COMUNA VRĂBILĂU

    Vărbilău este o comună în județul Prahova, Muntenia, România, formată din satele Coțofenești, Livadea, Podu Ursului, Poiana Vărbilău și Vărbilău (reședința).

            Denumirea comunei provine din limba slavoneasca : “varba”, care inseamna salcie, datorita faptului ca pe valea si prundisul inundabil al raului Varbilau cresteau un numar mare de salcii si rachite.

            Comuna Vărbilău este situata in zona colinara de nord a judetului si este dispusa pe  vaile raurilor Varbilau si Slanic, pe drumul  judetean Ploiesti –Slanic, la 36 km departare de orasul Ploiesti si la 6 km de orasul Slanic, iar in parallel cu acest drum se desfasoara linia CF Ploiesti-Slanic, cu statii CF in satele Cotofenesti, Poiana Varbilau si Varbilau.

               Vărbilău se extinde ca suprafață pe trei bazine hidrografice: bazinul râului Vărbilău (92,3%), bazinul râului Cosmina (5,2%) – prin două sectoare: la vest de Coțofenești, pe valea Glodului și la sud-vest de satul Podu Ursului pe valea Manucu, iar cel de-al treilea bazin hidrografic este cel al râului Bughea (2,5%) – în nord-estul comunei. Datorită faptului că cea mai mare parte a suprafeței comunei (38,82 kmp. din 42,06 kmp.) se găsesc în cadrul bazinului râului Vărbilău, majoritatea referirilor hidrografice s-au făcut la acest bazin.Vărbilăul își are izvoarele în munții Radila Mare (Grohotiș), la altitudinea de 1440 m Varbilau are un relief predominat de alternanța dealurilor și depresiunilor, a culoarelor de vale, a martorilor de eroziune, precum și larga dezvoltare spațială a proceselor actuale

               Comuna are un obiectiv inclus in lista monumentelor istorice din judetul Prahova,  ca monument de interes local, si anume casa cu prăvălie Ion Filipescu (începutul secolului al XX-lea, astăzi proprietate Telekom Romania) aflată vis-a-vis de primăria din satul Vărbilău, acesta este clasificat ca monument de arhitectura.

           Comuna mai dispune si de alte monumente cum ar fi : monumental eroilor din satul Varbilau, amplasat in curtea Bisericii Parohia “Cuvioasa Paraschieva Varbilau” Monumentul eroilor din Războiul pentru Întregirea Neamului, amplasat în curtea școlii cu numărul 2 Vărbilău – monument ce conține două plăci commemorative, un vulture și o casetă luminoasă cu textul: “Recunoștință eternă eroilor satului Vărbilău căzuți în Războiul pentru Întregirea Neamului 1916 – 1919”. Acest monument a fost realizat în 1921 și reabilitat în 2004;Monumentul eroilor din satul Livadea, realizat în 2004, amplasat în curtea Bisericii “Adormirea Maicii Domnului”, având și o placă comemorativă;Monumentul eroilor din satul Poiana Vărbilău, amplasat în centrul satului, lângă căminul cultural și clădirea stației de cale ferată Poiana – Slănic. Monumentul a fost ridicat de sculptorul ploieștean Themistocle Vidali, la solicitarea localnicilor. Pe fațada monumentului se află două inscripții: “Vouă eroilor din comuna Poiana de Vărbilău, morți în 1916 – 1918 pentru întregirea neamului” și “Ați luptat cu vitejie/Pentru al patriei onor/Și murind, ați dat viață/Unui mândru viitor(…)/Sfâșiați, loviți de tunuri/Ați murit cu arma-n mână,/Pentru ginta cea latină/Pentru patria română.”;Monumentul eroilor din Coțofenești – amplasat în central civic al satului și ridicat în anul 1920 “În cinstea eroilor din Coțofenești….”de către Roman I. Constantin, Hodorog Vasile și Stoica Dumitru;

Monumentul eroului Preda Ionuț – ridicat în curtea cimitirului Bisericii “Sfântul Nicolae” din satul Vărbilău.

           Totodata in satul Cotofenesti a fost decoperit in anul 1927 un obiect ce a aprtinut unui rege geto-dac, si anume “coiful de aur” datat în jurul anilor 400 î.e.n. Este  o piesă din aur masiv, cântărind 770 grame, aproape intactă.

             .Coiful are o calotă de aur împodobită cu șapte rânduri paralele de nasturi conici radiați, are pe marginea inferioară un chenar de linii spirale punctate, care încadrează patru plăci acoperite cu reliefuri. Cea din față reprezintă o pereche de ochi holbați, cu sprâncene duble și întoarse în așa fel încât să inspire groază.

Coiful de aur a fost adus inițial la Muzeul Național de Antichități, din București, și păstrat acolo până în 1970, fiind expus în prezent la Muzeul Național de Istorie a României, în sala de tezaur.

        In comuna Vărbilău funcționează un cămin cultural cu sediul în satul Vărbilău și cu două filiale în satele Livadea și Poiana – Vărbilău. Toate clădirile în care funcționează cămine culturale dispun de săli de spectacol (100 de locuri la Livadea, 200 de locuri la Poiana Vărbilău, 250 de locuri la Vărbilău), precum și alte săli mai mici cu utilizări diverse.

         În cadrul căminului cultural funcționează și Biblioteca comunală cu un total de peste 13.500 de volume repartizate pe filialele sătești.

        În afara Bibliotecii comunale, în unitățile de învățământ școlare, funcționează alte trei biblioteci cu peste 10.000 de cărți.

Evenimente organizate in comuna:

  1. Festivalul de muzică lăutărească “Gabi Luncă”, ajuns la ediția a IV-a;
  2. Festivalul “Bucuriile toamnei”, ajuns la ediția a VI-a;
  3. Festivalul „Bucuria copiilor” organizat pentru toate grădinițele și școlile cu clasele I – IV, ajuns la ediția a VII-a.